26 april 2008

De Roycopoliticus

online weekboek JONGCD&V


Woensdag 23 april 2008

De Roycopoliticus

Deze morgen heb ik een afspraak met Jean-Pierre Maes, de voorzitter van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN). Het boekhoudrecht heeft in dit land nooit geleefd bij de politieke klasse. Nochtans kunnen boekhoudnormen mee verantwoordelijk zijn voor marktcrises, zoals deze van de laatste weken. Het is schrijnend om vast te stellen dat de CBN al maanden zonder medewerkers zit, en de voorzitter al 5 maanden vervangen moest worden. De man wacht.

De sociale partners maken zich op voor de sociale verkiezingen van mei. De volgende weken zullen nog spierballen rollen. Toegegeven, de verkiezingen zijn belangrijk. Maar de slogans zijn pure retoriek, en de verkiezingen zijn slechts belangrijk voor de pikorde tussen Luc Cortebeeck en Rudy De Leeuw. De werknemersorganisaties zijn salonsocialisten in pak geworden, en teren al decennia op steeds dezelfde acties. Geen nieuwe initiatieven die jongeren aanspreken. Waar blijven jullie acties rond armoede, het nog steeds bestaand verschil tussen "de arbeider" en "de bediende", de ongelijke toegang tot het onderwijs, de schending van de mensenrechten...?

Vlaanderen heeft de laatste tijd dan ook heel wat Roycopolitici voortgebracht. Mensen die uit het niets komen, en met het politieke water worden overgoten, maar in wezen slechts allen hetzelfde surrogaat van de partijleiding zijn – wat zijn de idealen van deze generatie?

's Avonds vertrek ik samen met Peter Aspeslagh naar Gent voor de veertigste verjaardag van CDS Gent. Als Leuvenaars voelen we ons op uitstap. De rector van de Universiteit Gent is de man van de avond. Veertig jaar geleden was hij er als de kippen bij, nu nog met hetzelfde enthousiasme. Samen met Peter en Frederik Jocque probeer ik de alumniwerking wat nieuw leven in te blazen. Mensen samenbrengen, vorming verzorgen en nadenken. Daar heeft de christendemocratie in Vlaanderen nood aan – een denktank?

Op de receptie onmoet ik ook de lezer van het weekboek. Of zijn er meer?