09 september 2005

Olieprijzen in België: Over Lissabon en vazen in buitenverblijven.

Uit alle hoeken van de wereld - inclusief het dorpsgebeuren - wordt er geklaagd over de stijging van de olieprijzen van de laatste maanden. De prijzen aan de pomp worden duurder en ook de stookolie kende fikse stijgingen.

Ook in de Belgische 'dorpspolitiek' trachtten de regeringspartijen de kiezer warm te maken voor een of ander akkefietje van een voorstel. Vandaag is de kogel door de kerk. Een korting op de BTW van 17,35%.*
(onze Belgische journalisten zijn wederom van dergelijke onkunde gespijsd dat ze niet kunnen vermelden of het zou gaan over een - 17,35% of een (1-0,1735)*BTW: ongetwijfeld het laatste, maar laat de mensen maar in een waan.)

Eerder hadden de liberalen er een vaas voor over, althans volgens Laurette Onkelinckx. De vrouw van socialistische huize zelf zou later met veel verve met het voorstel instemmen om de petroleumindustrie te laten opdraven voor de energiefactuur.

Bedrijven zouden 150 miljoen euro moeten bijdragen aan de compenserende maatregelen! Verdraaid! Waar gaan we met z'n allen naartoe? In een vrije markteconomie kan het toch nimmer mogelijk zijn dat wanneer bedrijven iets aan de man brengen en mensen het gretig afnemen dat deze bedrijven het plots zouden moeten terugbetalen.
Al te gek voor woorden eigenlijk: het recht op vrij ondernemenen komt hier aardig in het gedrang. Bedrijven vragen toch ook nooit het loon van hun arbeiders terug omdat ze plots een zware kost minder goed kunnen betalen?

Zeker indachtig dat de overheid met veel meer middelen gaat lopen op deze petroleumproducten onder BTW en accijnzen. De petrochemische sector kan ook niet anders dan de prijsstijgingen op de (internationale!) markt ondergaan en zich zo goed als mogelijk schikken.

België, het land van de Europese Unie met bijna de laagste stookolieprijs, lijkt niet te hebben geleerd uit zijn geschiedenis en gaat gretig verder met het subsidiëren en tegen werken van zaken die heel wat vernieuwing met zich meebrengen.
Een stijgende olieprijs zetten aan (bewijzen internationale studies) tot innovaties op het vlak van energiebesparingen en alternatieven.

Maar van het Lissabon-proces is België nog niet overtuigd, dus we moeten niet al te veel structurele/ingrijpende maatregelen op dat vlak verwachten.


*Binnenkort zal de Europese Commissie België waarschijnlijk op de vingers tikken, maar dan zal het wel weer Europa zijn die iets tegen het sociale heeft.