31 augustus 2005

Commissaris Marc


Soms blijken wonderkinderen helemaal geen wonderkinderen te zijn en niet meer dan een op een vuil wit konijn lijkend wezen dat per toeval in de hoed van de goochelaar was beland.

13 juni 1999. De liberalen gaan lopen met de verkiezinszege en maken voor het eerst dezelfde grote winsten als waarmee hun traditioneel kiespubliek der industriëlen jaarlijks gaat lopen van zijn goedgelovige kleine beleggers, arbeiders en klanten.
De - toen nog geplande, de nu nooit uitgevoerde - grote hervormingen stonden op til en Marc Verwilghen zou in ware Rode Ridder-stijl het departement van Justitie gaan hervormen. Justitie zou vlotter, rechtvaardiger en dichter bij de mensen komen.

Het departement misschien wel, de minister alvast niet. De grootste gevangenis van het land (Brugge) bezocht de minister voor het eerst drie weken voor de verkiezingen na 4 jaar ministerschap; maar wie maalt er nu om een aantal gevangen, toch niet wezenlijk voor justitie? Proberen te veranderen, dat zou het vooral blijken te zijn.
Veranderingen waarvan we ons alleen nog de saga rond de juridische regeling van het drugsgebruik kunnen herinneren. Hoe Marcske plots net in bijna volle verkiezingsstrijd op zijn eentje het rechtsliberale en linksliberale standpunt in ware tsjevenstijl aan elkaar wou knopen.

Het Europees visserijbeleid was er destijds nog niet op afgestemd, maar het Verwilghen-visje moest andere wateren opzoeken gezien er te grote, sierlijke, naar Japanse vissen-neigende mastodonten met allures tot het opklimmen tot de klasse der zoogdieren rondzwemden in de Oost-Vlaamse wateren.
Onder de druk van Guy, Herman & Karel trok Marc met zijn surfplank (enkel als hobby, als 't warm is) naar de lager gelegen gebieden des Vlaanderenlands om zijn vrouw terug naar moeder te brengen in het Knokse achterland en om er van te dromen ooit het Graafschap Lippens in te palmen.

Maar het blauwe verhaal der liberalen begon langzaam, doch zeker en ernstige vormen van metaalmoeheid te vertonen. Maar Kapitein, toon nimmer dat uw schip aan het zinken is en houdt uw scheepslieden aan boord, dan geloven uw passagiers dat alles vlot vaart. En zo blijft Marc in de regering, want hem er op een onverantwoorde manier uitdumpen zou de barsten in de blauwe propaganda in de verf zetten.

Dus moet er worden gezorgd voor een plaatsje voor Verwilghen waarvan dat hij op termijn zelf gaat beginnen denken dat het een promotie is; maar zo veel moeite lijkt hij daar niet mee te hebben, de recente geschiedenis indachtig.

Voor postje na postje heeft men de man die de Belgische politiecommissarissen eens een duchtig lesje wou leren opgegeven als valabele kandidaat: Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties en nu Commissaris voor de rechten van de mens bij de Raad van Europa.

Zolang er niet geraakt wordt in de filosofie dat departementen buitenlandse zaken de voorkeur geven aan competentie zal Marc nooit uit onze regering worden weggepromoveerd. Tenzij er een of andere koehandel zal worden georganiseerd waarbij Verhofstadt hemzelve een dossier tegen zijn zin zal goedkeuren en in ruil Verwilghen zal kwijtspelen.
Het is met pijn in het hart dat we het moeten toegeven, maar misschien maakt hij wel nog een kans binnen een Europese instelling. Want die zijn in sommige gevallen niet meer geworden dan een dumpplaats voor versleten nationale politici die snel op een menswaardige manier van het toneel moeten worden gevoerd. En dan maar klagen dat de internationale instellingen aan bloedarmoede lijden. Schande!

Maar ondertussen zitten wij er wel mee.

9 Comments:

At 19:16, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Groeten van een grootgrondbezitter, alias industrieël die achter de stemmen van u allen aast. (allé volgens u visie toch)

No offence

Vrijhaven

 
At 23:07, Blogger Frederiek Vermeulen said...

euhm, heb ik hier ooit gesuggereerd dat grootgrondbezitters naar stemmen jagen?

De quote waar je naar verwijst zegt trouwens niet dat ik met socialistische neigingen het kapitalisme hekel! Wat er staat is gewoon economische logica.

 
At 02:00, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Dan moet u dringend eens uw les economie opfrissen want voorlopig blijf je in je socialistische neigingen hangen

No offence

 
At 03:14, Blogger Frederiek Vermeulen said...

Met veel gaarnte wil ik mijn les economie opfrissen. Maar tot nader order wordt winst nog steeds gerealiseerd door (economische) middelen die naar het bedrijf vloeien. En wie zorgt daarvoor? Jawel...

Of je nu conservatief bent of niet.

 
At 12:54, Anonymous Anoniem said...

Wat is dat hier voor een gezever!

No offence.

Zou die Nickonomics misschien ni goe weten wa hij wil?

No offence.

Weet Nickonomics misschien ook ni goe da hij "u" en jij" ni in dezelfde zin mag gebruiken?

No offence.

Waarom gebruikt Nickonomics steeds "No offence" als hij het ni meent?

No offence.

Frontbeweging

 
At 17:52, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 
At 18:00, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Mijn beste frontbeweging,

ik val nooit de persoon aan. Dat is wat ik bedoel. Daarentegen wal ik wel het argument aan.

En over u en gij: dat kan me nu eens geen moet schelen

Wat mij stoort is het volgende: de manier wat uit dit citaat vloeit is een verkeerde voorstelling van de economie en een verachting voor de ondernemers. Ondernemers worden voorgesteld als grote industriëlen die achter de mensen hun geld zitten.

Ten eerste zijn er veel kleine ondernemers die ook moeten overleven.

Ten tweede doen heel wat van die ondernemers onze economie draaien en verdienen ze dus geen verachting

Daarnaast stel ik vast dat, voortgaand op het verkiezingsresultaat van 1999 iets van een 24 procent van onze bevolking snode industriëlen zijn.

Daarnaast vind ik het wel zeer best dan u uw vriend steunt door mij aan te vallen, maar dan moet u wel beter u best doen en wat verder denken.

Dus ga maar op in uw groot gelijk...

Het gaat u goed (sarcastisch)

 
At 20:14, Blogger Frederiek Vermeulen said...

Stel ik de leer van de tijdelijke menselijke welvaart, huishoudkunde (Van Dale, 1984, p691) verkeerd voor? Grote winsten van bedrijven worden samengeraapt door wat ze binnenkrijgen via diverse kanalen. Dat is nu eenmaal zo. Ik begrijp dat dat niet altijd past in ieders denkstramien, maar als de lijnen worden doorgetrokken kom je er wel toe.

Ik hou van ondernemerschap én van ondernemers. Zeker en vast wanneer het op een verantwoorde wijze gebeurt. Ik heb ondernemers ook niet voorgesteld als een veracht publiek.
Ondernemerschap is een belangrijke bron van welvaart.

Evenmin heb ik geschreven dat alle liberalen snode industriëlen zijn (lees na!). Maar ik ga ook niet zeggen dat meer dan 20% van onze bevolking liberaal is. Bij de laatste verkiezing stemde 19,79% van de bevolking voor een liberale partij. Of althans een partij die zich zo heet. Want wat is liberaal? Ben je* liberaal omdat je voor een bepaalde partij stemt of misschien heb je gewoon hun tijdelijke ideeën of mensen achterna gehold?

Wie zijn trouwens die echte liberalen? De "rechts-conservatieven" à la Coveliers? De "links-progressieven" à la Gatz? Om maar twee oud-VU-leden op te noemen die nu volbloed liberaal zijn of althans toch waren.

Voor de rest wens ik iedereen zonder aanval oprecht dat alles goed met hen moge gaan!


*je is hier geen persoonlijke verwijzing, maar een algemene verwijzing.

 
At 15:02, Blogger Nicolas Raemdonck said...

Voor mezelf sprekend, ik hol niemand achter na.

ALs ik je laatste commentaar lees, dan ervaar ik een mildere en correcte analyse die niet overeenstemt met je eerste uitspraak over de 'industriëlen'.

Als liberaal verbindt ik mijn lot niet met de VLD. De mensen die je aanhaalt zijn ook geen liberalen, noch Coveliers, noch Gatz.

Ik zie mezelf los van enig partijgebondenheid. Ik kan me soms evengoed vinden in de Vlaamse VLD of NVA of de DUITSE Christen-democraten.

Het gaat je goed.

 

Een reactie posten

<< Home