24 augustus 2005

België & de taxi




Of nummer 59 in China ook algemeen gekend staat als 'Babi-Pangang met rijst' zou ik niet weten, maar ik vermoed dat het begrip 'meeneem-chinees' wel nog een iets exotischere connotatie zal hebben. Wat de Chinezen zeker in grote getale hebben meegenomen (of opgedrongen gekregen) hebben bij het Koninklijke bezoek aan het immense land was een DVD met een promotiefilmpje over België. Een technisch mooi filmpje, met hier en daar wel eens een achterhaald ongepast chauvinisme, een Vlaamse invalsoek en mooie muziek.

Een mens moet iets doen om zijn land bekend te maken. Niet alleen in het Verre Oosten, maar ook in eigen land. Het filmpje wordt dan ook aan de Belgische bevolking tentoon gesteld in al haar landstalen én het Chinees; want het Nederlands is voor Chinezen Chinees. (jawel!) (http://video.belgium.be)

Ondertussen ontsnapt het filmpje niet aan de kritische blik van Vlaanderen, want daarvoor zijn we Vlamingen, niet?
LVB.net merkte al een schoonheidsfoutje op in de Nederlandse commentaar. 'België is één van de grootste exporteurs, mondiaal per hoofd, van de bevolking'. We exporteren zowaar onze bevolking.

Maar het filmpje lijkt ook te zijn samengesteld op een kantoor van een creatieveling met Woestijnvis-allures. De man wordt op de luchthaven van Zaventem keurig opgewacht door een taxi-chauffeur die hem naar de Brusselse binnenstad brengt.
Enkele ogenblikken later komt ergens aan het Koninklijk Paleis, aan het bij zonnig weer prachtige Warandepark, dezelfde taxi de man ophalen.

Mooi. Maar het is België niet. De regelgeving op taxi's is een gewestelijke materie*.
En omdat elke regio zijn taxi-chauffeurs waardig in de watten wil leggen mogen alleen de taxi's uit het eigen gewest mensen vervoeren.
Oftewel, wanneer een Vlaamse taxi een passagier van Zaventem naar het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest brengt moet zijn bolide zonder passagiers terug naar het Vlaamse land trekken. En vice-versa.
De toerist uit het filmpje is in werkelijkheid wel eens een verbouwereerde toerist die taxichauffeurs verwijt hen niet te willen oppikken... en de chauffeur die wel eens durft vals te spelen riskeert zijn bron van inkomsten in beslag te zijn genomen.
( zie ook Het Laatste Nieuws 18/7/2005)

Normaal? Nee!

Ach, eerder dit jaar stond ik bijna alleen op de '3de internationale conferentie over het federalisme' met het idee dat federalisme een organisatievorm van de Staat moest zijn om de noden van de mensen zo goed als mogelijk te verwezenlijken.

*(en in Zaventem zelfs in grote mate een autonomie voor de Burgemeester)

1 Comments:

At 18:37, Anonymous Anoniem said...

Zet je spullen aan de kant voor Sesamstraat 16!
Beste kindertjes, zeg het voort aan jullie oudertjes: "Het Belgische model werkt!!!". En neem geen snoepjes aan van mannen die het tegendeel beweren!

De muziek in het filmpje is het enige wat bestaansrecht aan dit blits bedoeld promo-gedoe geeft.

Kindertjes, vergeet ook niet aan de Vlaamse primitieven te denken als je Sus en Wis leest!!!

Ik betwijfel of een centrifugaal federalisme in staat is om in de eerste plaats de noden van de individuele burger te lenigen. It all comes down on the gemeenschappen en the gewesten in the first place. Wat er daarna gebeurt, daar valt nog over te praten... Probleem is dat ze het in Sesamstraat 16 ff ni over de gemeenschappen en gewesten willen hebben...

Sorry, kindertjes, zeg tegen jullie ouders dat ze nog even moeten wachten. And for the time being: "Het Belgische model werkt!"

 

Een reactie posten

<< Home