26 april 2008

Een miljoen schuld per Belg

online weekboek JONGCD&V


Donderdag 24 april 2008

Een miljoen schuld per Belg

Donderdag zet zich rustig in. Voor een collega bekijk ik een stuk over Earnings per Share (één van mijn projecten) dat aan bod komt in een ander voorstel voor een nieuwe boekhoudnorm. Het Amerikaans document is warrig en weinig consistent. De kans is groot dat het binnenkort Europese wetgeving is.

Ik ben blij dat de begroting de laatste tijd zo vaak het nieuws haalt. De Bijbel noch de Koran, maar de begroting geeft aan welke fundamentele keuzes we als samenleving maken. Terecht dat Leterme er zoveel belang aan hecht.

Wel jammer dat er weinig aandacht is voor waar het echt om draait. Over de jaren heen hebben we een staatsschuld opgebouwd die de laatste tijd niet daalt, maar nog verder stijgt. De schuld bedraagt nu 288 miljard euro. Dat is meer dan één miljoen oude Belgische frank per inwoner. Kinderen inbegrepen. Omdat lenen geld kost, betalen we met z’n allen jaarlijks bijna meer interest op de schuld af, dan we uitgeven aan de sociale zekerheid en de pensioenen samen. De jaarlijkse kost van de schuld is 8 keer hoger dan de middelen die we besteden aan justitie.

De jongeren betalen meermaals de prijs. Eén keer door het geld te investeren in slechte economische sectoren in het verleden. Een tweede keer om de pensioenen te betalen. Een derde keer door het aflossen van de schuld, en het verminderen van de beleidsopties.

’s Avonds trek ik naar Gent voor de bijeenkomst van de focusgroep rond e-communicatie. Als het van ons afhangt, kiest JONGCD&V resoluut voor de toekomst. Gedaan met deze oubollige site. Enkele mensen die live vanuit de ganse wereld bloggen voor JONGCD&V met filmpjes en foto’s. Elektronische sociale netwerken integreren binnen politieke actie. Web 2.0 heeft nood aan meer politiek.

In Leuven trekken we nog langs enkele fakbars, en komen snel oude bekenden tegen het lijf. Een vriendin droomt ’s nachts van Leo Tindemans – de sympathieke man blijkt in haar dromen wreed te zijn. Arme Leo.

Om 3 uur lig ik in bed.